Etoro, wat is het en hoe werkt het?

 

 

Etoro is een online handelsbeurs. Je koopt aandelen waarvan je denkt dat ze in waarde stijgen en je verkoopt ze weer als je verwacht dat ze gaan dalen. Op Etoro worden allerlei aandelen verhandeld, van mulinationals tot banken. Je kunt er handelen in zeven cryptomunten: BTC, BCH, DASH, XRP, Ethereum, ETC en LTC. Je koopt aandelen op Etoro. Je kunt er dus geen cryptomunten kopen die je vervolgens op je wallet kunt zetten. Als je munten wilt kopen dan moet je een andere site uitkiezen. Er zit verschil tussen de sites waar je munten kunt kopen. Bij de één, bijvoorbeeld Litebit, kun je cryptomunten met euro’s kopen. Bij de ander, bijvoorbeeld Binance, kun je de munten alleen met Bitcoins of Ethereum kopen. Euro’s zijn stabiel, Bitcoin en Ethereum fluctueren in waarde.  Beide opties hebben voor- en nadelen. De sites verkopen ook verschillende soorten munten. Dus het hangt af van wat je wilt kopen en hoe je wilt handelen, welke site het beste is. Daar gaan we later over bloggen. Voor de “onderzoekers”: MIT heeft onderzocht dat het meer oplevert om succesvolle traders te volgen.

Ik ben begonnen met Etoro toen ik in de cryptomunten wilde gaan omdat je daar een handelaar kunt volgen. Als je iemand volgt dan kopieert het systeem diens aan- en verkopen. Dat vond ik een veilige manier om te beginnen, omdat ik niets van de cryptomarkt afwist. En ik kende wel iemand die op Etoro handelde. Ik ben hem gaan kopiëren.

In deze blog deel ik mijn ervaring met Etoro met je.

Account aanmaken
Om een account aan te maken moet je een kopie van je paspoort en van een afschrift van je bankrekening uploaden. Dat was voor mij wel een hobbel, want stel dat de site wordt gehackt, dan kunnen ze bij zeer gevoelige informatie van mij. Maar ik snapte ook wel dat ze mijn identiteit willen weten, er gaat immers veel geld in om. Dus ik heb het geuploaded. Etoro heeft dan enige dagen nodig om je identiteit te verifiëren. In afwachting daarvan kun je wel vast handelen, tenzij je grote bedragen wilt inzetten. Maar dat wilde ik niet. Je koppelt je creditkaart aan Etoro, weer een hobbel, en dan kun je geld overmaken. Het duurt een paar uur voor je geld op Etoro staat.
NB Je kunt je geld ook terugstorten op je rekening, daar gaan enkele dagen over heen. Mijn advies is om alleen te handelen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Want de koersen fluctueren sterk en je wilt geen aandelen moeten verkopen als de koers laag is.

Handelaar kopiëren
Je kunt op Etoro zelf handelen, daar ga ik later op in. Doe dat echter alleen als je enige kennis van het koersverloop van de cryptomunten en aandelen hebt. Ik heb zelf ook op Etoro in munten gehandeld, maar sommige heb ik half december op de top van de markt gekocht. Die staan nog steeds in het rood.
Om een handelaar te kopiëren moet je op een paar dingen letten: hoe ziet zijn* portfolio eruit, wat is zijn risicoprofiel (1=laag, 7=hoog) en hoeveel volgers heeft hij. In Etoro zit een ‘newsfeed’ waar de handelaren op bloggen: kijk daar wat ze schijven en hoe ze met hun volgers omgaan. Dat zegt iets over de persoon.
* ‘zijn’ lezen als ‘haar/zijn’

Als je een handelaar gaat kopiëren heb je twee keuzes:

  1. kopiëren met de geschiedenis. Dan kopieert het systeem zijn hele aandelenportefeuille. Uiteraard naar rato van zijn investering en hetgeen jij wilt inleggen. De portefeuille wordt gekopieerd tegen de waarde van ‘nu’. Dat betekent dat de aandelen voor de huidige koers voor jou worden gekocht, en NIET voor het bedrag dat de handelaar er zelf ooit voor heeft betaald. Het winst-percentage van de handelaar, dat zie je bij diens profiel, is WEL gebaseerd op verleden. Als de handelaar veel cryptomunten heeft kan zijn winst hoog zijn als hij ze ooit goedkoop heeft gekocht. Dat zegt dus niets over de winst die jij gaat maken door hem te volgen.
  2.  kopiëren zonder de geschiedenis. Als je dit kiest dan start je met handelen op het moment dat hij weer gaat handelen.

Ik ben begonnen te kopiëren mét de geschiedenis. Bij nader inzien had ik dat beter niet kunnen doen. De voornaamste reden is dat je niets kunt doen met de in het verleden gekochte aandelen (geschiedenis). Van de aandelen die hij koopt nádat je hem gekopieerd hebt, kun je per aandeel ook zelf besluiten of je hem weer wilt verkopen. Dat vind ik prettiger.
NB als je aandelen verkoopt uit de portefeuille die je kopieert, dan blijft het bedrag dat je daarvoor terug krijgt in de portefeuille staan. Het wordt dus niet op de rekening bijgeschreven waarmee je handelt. Pas als je stopt met volgen, dan komt het bedrag weer vrij om mee te handelen.

Zelf handelen
Het handelen wijst zich vanzelf. Je kiest het aandeel waarin je wilt handelen en geeft aan hoeveel geld je erin wilt steken. Voor sommige aandelen geldt een minimum investering, het systeem geeft dat aan. Je moet bij het handelen in ieder geval op twee dingen letten.
Het eerste is de verhouding waarin je wilt handelen. Die varieert van X1 tot X5. X1 betekent dat de waarde van jouw aandeel evenredig stijgt en daalt met het aandeel van de koers. X5 betekent dat jouw aandeel vijf keer zo snel stijgt of daalt. Dat laatste is een groot risico en raad ik beginners af. Waarom? In Etoro zit een ‘veiligheidssysteem’ dat je maximale winst- en verliespercentage bepaalt. Dit systeem heet “StopLoss”. NB dit zit niet op de Cryptomunten! Komt het bedrag daarboven of -onder dan verkoopt het systeem de aandelen vóór je. Ik had een aandeel gekocht, maar per ongeluk met X5. Het aandeel hoefde dus maar iets te dalen of het bereikte de toegelaten ondergrens, de daling werd immers met 5 vermenigvuldigd. Terwijl ik sliep is mijn aandeel verkocht; ik werd 20$ armer wakker.
Het tweede waar je op moet letten is dat je aandelen op twee manieren kunt verkopen. Je kunt de transactie sluiten (optie 1) en je kunt een aantal aandelen verkopen (optie 2). Als je op het aandeel klikt krijg je rechtsboven een wieltje in beeld. Als je daarop klikt kun je de transactie sluiten (optie 1).

Als je echter nog een keer op het aandeel klikt (als je in Etoro zit snap je wat ik bedoel) dan komt de tweede mogelijkheid om in beeld (optie 2), zie het plaatje hieronder. Bij optie 2 kun je voor een bepaald bedrag aandelen verkopen en hoef je dus niet de hele transactie te sluiten. Ik ben er nog niet achter waarom dat is, maar als ik de hele transactie sluit, heb ik soms een verlies terwijl ik een winst verwachte. Dus ik kies meestal voor optie 2.
In het plaatje zie je het scherm  waarmee je aandelen koopt (je stort geld uit je account bij Etoro om het aandeel te kopen). Dan weet je hoe dat eruit ziet. Om aandelen te verkopen moet je op de tab bovenaan klikken (bij de rode pijl). Dan gaat het scherm open waarmee je aandelen kunt verkopen.

 

Handig om te weten
Op Etoro kun je je Portfolio zien. Wat handig is om te weten is dat je via je Portfolio ook je handelsgeschiedenis kunt zien. Die komt in beeld als je op het ‘klokje’klikt.
 

NB In deze geschiedenis zitten de acties die je zelf hebt gedaan. Je handelsgeschiedenis tijdens het kopiëren van een handelaar staat in de betreffende portefeuille.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.